idag blir det mer och mer vanligt att lärare arbetar såväl på arbetsplatsen som hemma med digitalt material till sina lektioner. Man kanske har en bärbar dator man ofta tar med sig hem för att arbeta hemma med under förberedelsetiden. Kanske åker den där laptopen med på någon konferans lite då och då.
I dessa fall kan Crashplan vara något för dig. Jag spenderade lite tid för ett tag sedan för att försöka hitta ett vettigt alternativ till backupprogram som samtidigt inte gjorde hål i plånboken. Det skulle vara relativt enkelt att sätta upp och det skulle framför allt fungera mycket tillförlitligt. Jag ville kunna använda det såväl hemma som på arbetet. Jag kollade på en rad olika backupprogram och blev faktiskt lite besviken på utbudet av fria programvaror för detta ändamål som funkade bra. Antingen gjorde de inte de saker jag behövde eller så var de helt enkelt krångliga och bökiga och allmänt bedrövliga. I något fall så gick inte ens backuperna att återställa med tillförlitlighet, vilket naturligtvis är en “show stopper” för ett backupprogram.
Jag började kika på Crashplan och insåg att dessa funktioner fanns i deras gratisversion. Crashplan kommer i versionerna Crashplan, Crashplan+, CrashplanPRO och “enterprise”-versionen CrashplanPROe. Crashplans gratisversion innehåller de flesta funktionerna jag behövde.
Automatisk inkrementiell backup
Backuperna kan schemaläggas och endast förändrad eller ny data kopieras.
Stöd för externa enheter
När du tex behöver dra backup på en usb-hårddisk eller usb-sticka.
Stöd för låsta filer
Vanligt problem för backupprogram. När ett program använder en fil så är den låst, vilket gör att backupprogrammet inte kommer åt filen. Detta är inte ett problem för Crashplan.
Komprimering
Genom att komprimera eller “packa” filerna så går överföringen snabbare. Detta är speciellt bra när man behöver göra en backup över Internet.
Versionhistorik
Crashplan sparar flera versioner av filerna som är uppbackade. Detta är bra om du behöver “gå tillbaka i tiden” på en fil.
Mailrapporter
Ett vanligt problem med backupprogram är att de funkar så pass automatiskt att det ibland kan vara lätt att glömma bort att kolla till dem lite då och då. Att få rapporter via mail hjälper dig att hålla lite koll.
Kryptering
För att öka säkerheten så kan man välja att kryptera sina backuper. Detta är speciellt bra om man vill backa upp mot någon annans dator som kör Crashplan.
Fördelarna med Crashplan
Nackdelar då?
Ja, det finns sådana också.
Detta är naturligtvis en väldigt stor nackdel. Med tanke på hur flexibelt Crashplan verkar vara annars så är detta naturligtvis en plump i protokollet. En sak som kan tilläggas dock är att Linuxversionen av Crashplan kan göra detta.
Summering
Crashplan är definitivt värt att ladda hem och prova. Oavsett om man väljer att använda de versionerna som kostar pengar eller hålla sig till gratisversionen så får man de flesta funktioner man vill ha i ett backupprogram. Det verkar dessutom pålitligt, enkelt och smidigt.
Crashplan kan du ladda hem här:
http://www.crashplan.com/consumer/crashplan.html
Berätta vad du tänker när du läser denna post...
och om du vill att din bild ska synas till din kommentar, skaffa dig en gravatar!
Vad ser du fram emot mest på Lärande för Framtiden konferensen?
Antal röstare: 5