eAkademin.se

Hitta enkelt vilka färger du bör använda

juli 7, 2011 av
Postad under: kursutveckling, Verktyg 

colorschemedesigner

Color scheme designer är ett lättanvänt verktyg för att plocka fram ett färdigt färgschema.

När man skapar någonting för webben eller digitalt bruk finns det ett flertal regler att följa gällande kontrast och färgval. Använder man dyrare program för design till exempel Adobes CS packet får man tillgång till ett flertal verktyg för att plocka fram komplementfärger eller olika nyanser som passar bra ihop med varandra.

Om man inte har tillgång till någonting mer än ett LMS eller kanske rent utav enbart en textbaserad utvecklingsmiljö kan det bli svårt att veta vilka färger som spelar bra ihop med varandra.

Med Color scheme designer kan du enkelt välja en grundfärg och därefter få ett färdigt färgschema baserat på den färg du valt. Med en knapptryckning kan du växla över till komplementfärger, färgtriader, analoga färger m.m.Du kan även förändra saturationsnivåer, kontrast och ljusnivå. Du kan sedan individuellt förändra ditt färgschema och direkt få fram ett exempel på hur det kommer se ut om du tillämpar färgerna på en webbplats.

Har du svårt att besluta dig finns det stöd för att slumpmässigt ta fram ett färgschema. Skulle det vara ett färgschema du gillar men kanske inte är perfekt kan du fortsätta med det slumpade färgschemat och genomföra förändringar på det.

Stöd för handikappsanpassning

En stor fördel med detta system är att det även ger dig möjlighet att se hur ditt färgschema kommer att se ut för en person som är färgblind. Du kan växla emellan för att se hur färgerna kommer att gå ihop med varandra baserat på vilken typ av färgblindhet användaren har. Systemet anger även när du väljer vilken typ av färgblindhet hur många procent av befolkningen som har just den typen av färgblindhet.

Även när du visar färgerna utifrån ett färgblindhetsperspektiv kan du fortsätta jobba och göra anpassningar av färgschemat.

Vidare kan man även få fram hur ens färger kommer att återges på webben, tryckt med RAL(tm) färger eller tryckt med Opatonr(r) färger. Tyvärr finns det inte längre möjlighet att se färgschemat med Pantone(tm) färgrymden då den funktionaliteten blivit borttagen på Pantone LLC’s förfrågan.

Ta med dig ditt färgschema

När man är färdig med sitt färgschema finns det flertalet möjligheter att exportera färgkoderna till andra system. Du kan direkt få ut färgerna som:

  • ACO – Photoshop palett
  • GPL – GIMP palett
  • HTML+CSS – En html sida med länk tillbaka till Color Scheme Designer, där färgerna ligger definierade i CSS
  • XML – Där färgerna ligger som attribut
  • Text – En enkel textfil utan någon direkt form av separering men som enkelt kan sparas får att återfinna sina färger.

Man kan även får ut sitt färgschema som en html länk så att man maila över det direkt till sin kollega/kund/chef för feedback.

Slutsats

Colors scheme designer är ett otroligt lättanvänt och effektivt verktyg för att få ett enkelt färgschema. Möjligheterna att se hur färgerna ser ut för en färgblind gör att systemet har ett betydligt större användningsområde. Att man även kan se en exempelsida i hur ens färgschema kommer fungera gör att man kan använda systemet för att i testa alla färgscheman oavsett hur man kommit fram till dem.

Testa systemet på:

http://colorschemedesigner.com/

 

Kommentarer

Berätta vad du tänker när du läser denna post...
och om du vill att din bild ska synas till din kommentar, skaffa dig en gravatar!






fyra × 5 =

Logga in

Veckans fråga

Vad ser du fram emot mest på Lärande för Framtiden konferensen?

  • Jorge de Sousa Pires (40%, 2 röster)
  • Paneldebatt (40%, 2 röster)
  • Carl Daniel Norenberg, Intel (20%, 1 röster)
  • Joke Palmkvist, Microsoft (0%, 0 röster)
  • eAkademins överlämnande (0%, 0 röster)

Antal röstare: 5

Loading ... Loading ...
Omröstningsarkiv

LärresurserLärresurser

partners

Länk till härnösands kommun

länk till eu

Länk till mittuniversitetet

Länk till tillväxtverket

länk till länsstyrelsen

Länk till learnify

vart finns eakademin

RSS

Prenumerera på eAkademin.se