Medan vi i Sverige ser få eller inga seriösa satsningar på IT i skolan på nationell nivå, ser andra länder datoranvändningen i skolan som en viktig del i tillväxt och utveckling. I Rwanda har regeringen beslutat att varje skolbarn senast nästa år ska ha varsin laptop. Rwanda är en av världens snabbast växande ekonomier och ett av de mest IT-täta länderna i Afrika – med bredband även i avlägsna byar.
Via organisationen One Laptop per Child förses barnen med varsin specialbyggd dator (kallad XO) som klarar extrema förhållanden och dessutom är billig (ca 1000 SEK). Datorerna kommer utrustade med programvara, kan direkt kommunicera med varandra och är även förberedda för internet. Det är regeringen som köper in datorerna och sedan distribuerar dem till skolorna.
One Laptop per Child är en världsomspännande och icke-vinstdrivande organisation, grundad av forskare vid MIT Media Lab. Man har ställt upp fem viktiga kriterier för de länder som köper in datorerna:
1 barnet ska få behålla datorn och även kunna använda den hemma
2 målgruppen ska vara de yngsta skolbarnen, 6-12 år
3 alla barn på en skola ska få sina datorer samtidigt
4 det måste finnas tillgång till internet
5 programvarorna ska bygga på öppen källkod så att man kan utveckla och anpassa efter behov.
I det här Rapport-inslaget kan man se hur barnen engageras i sin egen inlärning, hur datorerna främjar både logik och fantasi och inte bara ger barnen nya verktyg utan också öppnar fönster mot världen. Skolan mitt i byn blir skolan mitt i världen och kopplingen mellan IT i skolan och samhällsutveckling känns självklar:
Berätta vad du tänker när du läser denna post...
och om du vill att din bild ska synas till din kommentar, skaffa dig en gravatar!
Vad ser du fram emot mest på Lärande för Framtiden konferensen?
Antal röstare: 5