eAkademin.se

Uttala rätt och lätt med Forvo

juli 26, 2011 av
Postad under: E-lärande i världen, lärresurser 

Hur ofta har man inte undrat över uttalet av ett ord eller tvekat inför hur en viss plats ska uttalas på originalspråk? Kanske kan Forvo vara lösningen: världens största uttalslexikon på nätet med drygt en miljon ord på 279 språk uttalade av infödda talare. Man söker på språk och ord och det fina är att alla kan vara med och bidra på sitt modersmål.

Alla ljudklipp är nämligen skapade av användarna själva som även kan rösta på andras ljudklipp. På så vis rankar man klippen (flera talare kan spela in samma ord). Det finns också moderatorer som ser över innehållet på sidan. En rolig detalj är att man anger sitt dialektområde när man registrerar sig. Det gör att man direkt kan se på kartan varifrån talaren kommer; har man tur kan man alltså höra hur uttalet varierar geografiskt.

Om du undrar över ett uttal som inte finns med ännu, kan du lägga in ordet på en väntelista och förhoppningsvis spelar en annan användare in det åt dig. På samma sätt kan du hjälpa andra genom att spela in ord som ligger och väntar på den svenska listan.

Forvo är ett suveränt hjälpmedel vid språkinlärning, inte minst för den som läser på distans och för den som precis flyttat till ett nytt land och därmed ett nytt språk.

En sidoeffekt är att utrotningshotade språk kan skapa en databas av inspelningar för framtida generationer. Till exempel görs just nu en satsning på iwaidja, ett språk som talas av endast ett par hundra invånare i Australien.

Skaparna bakom Forvo har som mål att sidan ska omfatta alla ord i hela världen. Det kan ju ta ett tag ;). Kul är det i alla fall redan nu – och lärorikt! Faktiskt är det lätt beroendeframkallande för den språkintresserade.

 

 

Kommentarer

Berätta vad du tänker när du läser denna post...
och om du vill att din bild ska synas till din kommentar, skaffa dig en gravatar!


åtta − = 3

Logga in

Veckans fråga

Vad ser du fram emot mest på Lärande för Framtiden konferensen?

  • Jorge de Sousa Pires (40%, 2 röster)
  • Paneldebatt (40%, 2 röster)
  • Carl Daniel Norenberg, Intel (20%, 1 röster)
  • Joke Palmkvist, Microsoft (0%, 0 röster)
  • eAkademins överlämnande (0%, 0 röster)

Antal röstare: 5

Loading ... Loading ...
Omröstningsarkiv

LärresurserLärresurser

partners

Länk till härnösands kommun

länk till eu

Länk till mittuniversitetet

Länk till tillväxtverket

länk till länsstyrelsen

Länk till learnify

vart finns eakademin

RSS

Prenumerera på eAkademin.se