Ett snyggt lättanvänt LMS som integrerar alla delar du behöver.
För er som inte vet vad Dokeos är, så är det ett open source LMS system i klass med Moodle. Det finns även en pro-version som innehåller en del extra funktionalitet men framförallt så innehåller den licensbaserade pro-versionen konsultativt stöd för service.
Dokeos mål är att tillhandahålla ett kraftfullt men ändå lättanvänt LMS med en relativt låg ingångströskel. Detta är något de kämpar hårt med, vilket märks på alla användbarhetstester de genomför.
Nu har de släppt version 2.0 rc2, rc2 står för ’release candidate 2’ vilket brukar användas när betaversionen har kommit så långt att man kan anse att det fungerar att släppa som en officiell version. Detta system måste givetvis undersökas för att se om det är ett lämpligt system att rekommendera.
Utvärderingen genomfördes genom att sätta upp en virtuell LAMP server baserad på Ubuntu 10.10 och installera Dokeos på denna. Hela installationen gick utan problem, och utan att gå vidare in på några tekniska detaljer så efter ett par konfigurations detaljer var man igång.
Någonting att reflektera över är de inställningar man måste göra i katalogstrukturen för att installera Dokeos, flertalet kataloger måste ges skrivrättigheter för att kunna genomföra installationen. Version 1.8 har släppt flertalet säkerhetsbuggfixar vilket antyder att det har varit en del allvarligare säkerhetsproblem med systemet. Jag har även läst att man inte rekommenderar att använda 1.8 utan att köra den senaste versionen (som i dagsläget är 1.8.6.3 då tidigare versionen innehåller så pass allvarliga säkerhetsproblem). Inställningarna man måste göra med skrivrättigheterna för installationen av version 2.0 antyder att även denna version kommer att få allvarligare säkerhetshål som kommer att behöva patchas i efterhand.
Men då systemet i vårt fall inte skulle köras i en skarp miljö utan enbart i utvärderingssyfte bortser vi från detta och fortsätter.
Efter att systemet är installerat och vi kan logga in så möts man av ett väldigt fräscht utseende och att jämföra Dokeos gränssnitt mot Moodles standardtema är som att jämföra en blomsterträdgård med en pappersmassaindustri. Allting känns väldigt välkomnande och lättillgängligt. Det är väldigt enkelt och intuitivt hur man ska sätta upp allting och det påminner till en viss mån ett CMS system för att kunna genomföra ändringar på de externt visade sidorna.
När det kommer till den funktionella nivån har jag inte hittat något som man inte kan göra i Dokeos jämfört med Moodle.
Det märks dock att det fortfarande är på beta nivå då man i vissa fall länkas till icke existerande sidor, vissa länkar heter inte samma sak beroende på vilken sida man befinner sig på.
Dokeos ska fungera som ett komplett system utan behov av externa produkter eller parter. Givetvis vill man ändå integrera Big blue button som videokonferenssystem eller koppla in det som en undersida till en större struktur för att kunna hålla hela webbdelen på en och samma server. Helhetstänket finns redan hos dem och det är en positiv del att kunna integrera allting i ett och samma system. Det behöver däremot separeras något för att kunna hålla en lärare som administratör för systemet.
Att enkelt kunna bygga upp en kurs kräver att man får en tydlig överblick över vilka delar man kan inkludera i kursen och vilka funktioner man inte behöver använda. För att därefter få en dynamiskt uppbyggd kurs av de delar man vill använda.
I dagsläget möts man av många problem, som troligen är relaterade till att det är en rc och inte en skarp version, vilket leder till att en grundläggande utvärdering inte kunde helt genomföras. Min rekommendation är att avvakta tills de första större buggarna är åtgärdade, därefter installera och genomföra en komplett och detaljerad utvärdering. Troligtvis kommer Dokeos att bli en kraftig konkurrent till de flesta (inklusive proprietära) LMS systemen på marknaden.
Ladda gärna hem och utvärdera Dokeos och kom med egna reflektioner och tankar.
eAkademin kommer att inkludera en Dokeos 2.0 installation i sin sandlådemiljö inom en snar framtid utifall ni själva inte vill installera en version.
Testa själva: http://dev.dokeos.com LOGIN : creative PASS : creative
Källa: http://www.dokeos.com/
Berätta vad du tänker när du läser denna post...
och om du vill att din bild ska synas till din kommentar, skaffa dig en gravatar!
Vad ser du fram emot mest på Lärande för Framtiden konferensen?
Antal röstare: 5