eAkademin.se

Google web fonts vs. Cufón

december 12, 2011 av
Postad under: Verktyg 

För er mer avancerade lärresursutvecklare och generella utvecklare är det inte direkt någon nyhet att man kan använda olika knep för att kunna använda icke standardiserade teckensnitt i produktion för webben.

Bästa sättet är att konvertera ett valfritt teckensnitt (.ttf, .otf m.m.) till någon typ av vektor bilder som man sedan kan använda javascript eller andra metoder för att byta ut enskilda bokstäver mot bilderna. Om användaren inte har bilder aktiverat eller använder sig av en skärmläsare så konverteras inte bokstäverna mot bilder och texten är kvar som vanlig text.

För ett par år sedan (2008) kom det ett open source-projekt Cufón som i det närmsta revolutionerade enkelheten i denna metod. Dom tog hand om allting från konvertering av teckensnitt till javascriptet som man använder på hemsidan. Nackdelen med Cufón är att man själv måste ha det teckensnitt man vill använda dessutom måste man se till att man verkligen har rättigheter att använda det för publicering på nätet. Fördelen är att man kan använda vilket teckensnitt som helst. Har man köpt ett teckensnitt som är unikt för ens organisation så är det inga problem att använda det teckensnittet i sin produktion.

Test av google web fonts

Google Web Fonts har dock tagit allting steget längre. Du väljer bara ut ett av de 300+ olika fonterna som finns tillgängliga och får en länk till en css film som ska länkas in i din produktion och sedan kan du använda den fonten som vilken font som helst i din stilmall. Utöver det så får du även en enkel beräkning på vilken belastning som fonten kommer att kräva när sidan ska laddas. Dessutom är alla de tillgängliga fonterna i öppen källkod så att du kan ladda hem dem och använda dem i din övriga produktion. Fördelar med Google web fonts är: otroligt enkelt, effektivt och användarvänligt. Nackdelar är att du kan inte använda vilken font som helst samt att det kräver att din produktion har tillgång till Googles servrar för att fungera, det går alltså inte att använda offline.

Du kan prova de två olika tjänsterna och avgör själv vilken som blir din favorit:

http://cufon.shoqolate.com/generate/

samt:

http://www.google.com/webfonts#ChoosePlace:select

 

Kommentarer

Berätta vad du tänker när du läser denna post...
och om du vill att din bild ska synas till din kommentar, skaffa dig en gravatar!


fyra + = 9

Logga in

Veckans fråga

Vad ser du fram emot mest på Lärande för Framtiden konferensen?

  • Jorge de Sousa Pires (40%, 2 röster)
  • Paneldebatt (40%, 2 röster)
  • Carl Daniel Norenberg, Intel (20%, 1 röster)
  • Joke Palmkvist, Microsoft (0%, 0 röster)
  • eAkademins överlämnande (0%, 0 röster)

Antal röstare: 5

Loading ... Loading ...
Omröstningsarkiv

LärresurserLärresurser

partners

Länk till härnösands kommun

länk till eu

Länk till mittuniversitetet

Länk till tillväxtverket

länk till länsstyrelsen

Länk till learnify

vart finns eakademin

RSS

Prenumerera på eAkademin.se