eAkademin.se

Ickelinjärt, interaktivt berättande med Twine

augusti 25, 2011 av
Postad under: program, Verktyg 

Creating A Simple Story from Chris Klimas on Vimeo.

Vill du skapa minneskartor eller interaktiva spel, kanske du bara behöver ett verktyg för ickelinjära berättelser?

Har ni någon gång läst en spelbok? Om ni kommer ihåg 80-talets ickelinjära interaktiva rollspelsböcker? Som läsare sattes man inför olika val och beroende på vilket val man gjorde skulle man bläddra till en specifik sida i boken för att fortsätta läsa där. Det medförde att man som läsare var tvungen att vara fokuserad för att inte missa någonting och när det gäller mig så var det dessutom väldigt engagerande.

Att denna typ av berättande fungerar, även i utbildningssyfte, är inte någonting nytt. Det finns en uppsjö med forskning som allt tyder mot att problemlösning och interaktivitet inte bara engagerar utan även ger ett bättre utbildningsresultat.

Twine är en öppen källkod mjukvara som kommer hjälpa dig att strukturera upp och skapa interaktiva berättelser för att publicera på nätet. Utan att analysera mjukvaran något djupare är det enkelt att se hur lättanvänd och flexibel den kan vara. Programmet utlovas tillgängligt för både Windows och Mac men kan dessutom, enligt skaparen med lite arbete, köras under linux. Även Mac versionen verkar vara problematisk då jag inte lyckades att öppna någon berättelse utan var tvungen att börja från början hela tiden. Det problemet fanns dock inte i Windows versionen.

Programmet låter även användaren att integrera html kod för att införa mer avancerad teknik, bilder, ljud och filmer kan bäddas in i berättelsen på detta vis. Dessutom kan man direkt applicera CSS för att anpassa slutresultatet för att passa in i det sammanhang berättelsen ska användas i.

Över det hela så är det ett väldigt enkelt och fiffigt program som vi kan rekommendera er att prova. Vill ni få mer information så kan ni läsa en artikel av Cathy Moore. En flitig e-lärande bloggare som analyserar både möjligheten med att använda interaktivt berättande som lärstil och Twine som programvara på sin blogg making change. Där tar hon även upp ytterligare begränsningar och möjligheter i programvaran och eventuella nackdelar/fördelar med lärstilen.

Du kan ladda hem programmet på: http://gimcrackd.com/etc/src/

Kommentarer

Berätta vad du tänker när du läser denna post...
och om du vill att din bild ska synas till din kommentar, skaffa dig en gravatar!


åtta − = 0

Logga in

Veckans fråga

Vad ser du fram emot mest på Lärande för Framtiden konferensen?

  • Jorge de Sousa Pires (40%, 2 röster)
  • Paneldebatt (40%, 2 röster)
  • Carl Daniel Norenberg, Intel (20%, 1 röster)
  • Joke Palmkvist, Microsoft (0%, 0 röster)
  • eAkademins överlämnande (0%, 0 röster)

Antal röstare: 5

Loading ... Loading ...
Omröstningsarkiv

LärresurserLärresurser

partners

Länk till härnösands kommun

länk till eu

Länk till mittuniversitetet

Länk till tillväxtverket

länk till länsstyrelsen

Länk till learnify

vart finns eakademin

RSS

Prenumerera på eAkademin.se