eAkademin.se

Inkscape ett fullvärdigt vectorprogram

augusti 10, 2011 av
Postad under: kursutveckling, program, Verktyg 

“Open source”-världen visar återigen att man behöver inte spendera tusentals kronor för att få en professionell programvara.

Som professionell webbutvecklare tycker jag att det finns ett fåtal program jag verkligen uppskattar i mitt arbete. Det är program som jag är van vid att använda och har vant mig vid hur de fungerar, att lära sig en ny uppsättning utvecklingsprogram skulle vara ett onödigt tidsfördriv. Det leder till att man inte ofta får en “aha”-upplevelse när man provar en ny programvara och slås av tanken “Men, detta skulle direkt kunna ersätta mitt behov av …” följt av motsvarande program som jag testar.

Det var den första tanke som slog mig när jag testade Inkscape…

Även om Inkscape hittills har tagit över sju år att utveckla och fortfarande inte har kommit upp till version 1.0 är det mer än tillräckligt för att tillmötesgå den vanlige användarens behov av ett vektorbaserat illustrationsprogram. Kanske alla specialfunktioner som finns i Adobe Illustrator inte finns i Inkscape men om sanningen ska fram så tycker jag att Illustrator är lite väl överfyllt med funktioner. Det blir så svårt att hålla reda på alla funktioner att när man borde ha använt en specifik funktion visste man inte ens att den fanns.

Välprogrammerat och effektivt

Keep Breathing av Marina Sing


Detta är ingen artikel om vad ett vektorbaserat illustrationsprogram är, utan ett specifikt program. Har ni aldrig använt er av vektorprogram tidigare är det troligt att det kommer vara väldigt förvirrande vad alla punkter och linjer är till för. Däremot är ni matematiker är vektorbaserad grafik väldigt enkelt att förstå. Det jag finner mest fördelaktigt är att utjämningsmöjligheterna och övertoningarna är så pass enkla att handskas med.

Sedan version 0.48 stödjer även Inkscape multitrådning vilket gör att man kan ta del av beräkningskapaciteten i dagens processorer. Det kombinerat med oskärpefiltret gör att programmet flyter på även när man har enormt många detaljer och filter aktiverade.

Mac, Windows och Linux

Inkscape finns att tillgå, oberoende om man kör Mac, Windows eller Linux. Detta är enormt positivt med tanke på att man slipper lära sig en ny mjukvara om man skiftar mellan olika plattformar.

Den version jag testade var för Mac och det märktes tydligt att programmet utvecklas för att köras i Linux miljö. För att kunna starta Inkscape på mac behöver man X11. Med andra ord emulerar man bara en X Windows miljö separat för Inkscape. Dessutom är inte tangentbordsgenvägarna portade till mac, vilket betyder att man kommer klicka fel väldigt många gånger när man trycker ⌘ + C för att kopiera (som är standard på mac) istället för Ctrl + C som är kortkommandot för att kopiera i Inkscape på mac.

Windows varianten av Inkscape innehåller förhoppningsvis inte samma problem som mac versionen då Windows versionen är kompilerad och anpassad för att köras i Windows miljö.

Slutsats

Jag har inte hunnit sätta mig in helt och hållet i hur alla special funktioner i Inkscape fungerar, men jag har redan märkt det att allting som jag vanligen använder när jag använder mig av vektorbaserade illustrationsprogram finns här i Inkscape. Programmet flyter på väldigt smidigt och jag ahr inte råkat ut för några allvarligare programvarufel. Över det stora hela så hittar jag direkt inget allvarligt att klaga på. Detta leder till att när jag nästa gång ska sätta upp en ny utvecklingsmiljö kommer jag att spara in närmare 7000 kronor. Istället för att köpa in Illustrator räcker det med att jag installerar Inkscape. Att jag dessutom kommer kunna öppna alla min befintliga “.Ai”-filer gör det hela ännu bättre.

Dessutom skulle det vara att jag stöter på något problem så tillhandahåller även Inkscape:

  • en tutorial blog om hur man använder programmet
  • en Wiki för att hitta detaljerad information
  • samt ett forum för att kunna kommunicera med andra användare av programmet.

Alla instruktioner du behöver för att installera och ladda hem programmet finns på Inkscapes hemsida. http://inkscape.org

Kommentarer

Berätta vad du tänker när du läser denna post...
och om du vill att din bild ska synas till din kommentar, skaffa dig en gravatar!






nio × = 63

Logga in

Veckans fråga

Vad ser du fram emot mest på Lärande för Framtiden konferensen?

  • Jorge de Sousa Pires (40%, 2 röster)
  • Paneldebatt (40%, 2 röster)
  • Carl Daniel Norenberg, Intel (20%, 1 röster)
  • Joke Palmkvist, Microsoft (0%, 0 röster)
  • eAkademins överlämnande (0%, 0 röster)

Antal röstare: 5

Loading ... Loading ...
Omröstningsarkiv

LärresurserLärresurser

partners

Länk till härnösands kommun

länk till eu

Länk till mittuniversitetet

Länk till tillväxtverket

länk till länsstyrelsen

Länk till learnify

vart finns eakademin

RSS

Prenumerera på eAkademin.se