eAkademin.se

WordPress som e-lärande verktyg

november 30, 2011 av
Postad under: Verktyg 

Allt fler och fler lärare väljer att kommunicera med sina elever på alternativa enkla sätt. WordPress är en av de sätten som dessutom kan göra så mycket mer…

Att det blivit populärt med kommunikation via bloggar är ingenting nytt. Snarare att man upplever det som lite föråldrat i detta realtids kommunikations samhälle vi lever i. Alla kommunicerar via sociala medier och använder sig av mikro-bloggar för att få ut sina tankar och åsikter. Vad finns det då kvar att hämta i en traditionell blogg som man inte lika enkelt kan få ut ur en mikro-blogg och som inte redan blivit analyserat att använda som ett pedagogiskt verktyg?

Det jag tänker på är WordPress. Inte wordpress.com där man gratis kan sätta upp sin egen blogg utan wordpress.org som låter dig ladda hem open source motorn wordpress och enkelt installera den på ett eget webbhotell. Detta ger dig betydligt större möjligheter att styra över funktionaliteten på din egen sida.

WordPress motorn har i dagsläget så många enkla tillägg och funktioner att det är mer att jämföra med ett CMS (content managment system) än en vanlig blogg.Du kan utan några direkta förhandskunskaper sätta upp din egen utbildningsportal där du aktiverar inloggning, forum, självrättande övningar, kalendrar, nyhetsbrev m.m. Skulle du dessutom ha de förkunskaper som krävs och lägga ner lite tid skulle du i stort sett kunna konvertera wordpress till ett fungerande LMS.

Nu säger jag inte att det är en bra idé, med tanke på vilka otroligt bra open source LMS det redan finns, men jag säger att det är möjligt. Det finns ju väldigt många tillfällen man inte behöver alla funktioner som finns i ett LMS. Man kanske bara vill tillhandahålla en webbplats med tillgång till ett forum för kommunikation, en kalender för att hålla reda på inlämningstider och något sätt för dig att kunna hålla reda på betyg och särskilda uppgifter för de olika eleverna.

Dessutom finns det ett flertal teman som är licensierade som open source för att du ska enkelt kunna få det utseende som gör din webbplats unik.

Flera företag som vet att man kan använda wordpress som mer än bara en blogg är bland annat: Ford, Network solutions, Typographica, mfl.

 

Du kan ladda hem wordpress från: http://wordpress.org/

 

Bra plugins för dig som redan använder wordpress i utbildningssyfte:

http://wordpress.org/extend/plugins/mingle-forum/

http://wordpress.org/extend/plugins/e-learning-modules/

http://wordpress.org/extend/plugins/gradebook/

http://scorm.com/wordpress/

Kommentarer

Berätta vad du tänker när du läser denna post...
och om du vill att din bild ska synas till din kommentar, skaffa dig en gravatar!


+ 5 = nio

Logga in

Veckans fråga

Vad ser du fram emot mest på Lärande för Framtiden konferensen?

  • Jorge de Sousa Pires (40%, 2 röster)
  • Paneldebatt (40%, 2 röster)
  • Carl Daniel Norenberg, Intel (20%, 1 röster)
  • Joke Palmkvist, Microsoft (0%, 0 röster)
  • eAkademins överlämnande (0%, 0 röster)

Antal röstare: 5

Loading ... Loading ...
Omröstningsarkiv

LärresurserLärresurser

partners

Länk till härnösands kommun

länk till eu

Länk till mittuniversitetet

Länk till tillväxtverket

länk till länsstyrelsen

Länk till learnify

vart finns eakademin

RSS

Prenumerera på eAkademin.se