eAkademin.se

Lär dig ett nytt språk och översätt internet

juni 20, 2011 av
Postad under: E-lärande i världen 


Tänk om du kunde översätta hela internet, och dessutom lära dig ett nytt språk.

Luis von Ahn från Carnegie Mellon University, mer känd som en utvecklare gällande crowdsourcing. Speciellt om man ser han som grundaren av reCaptcha och en av pionjärerna när det gällde Captcha.

Efter att ha varit tyst om det senaste projektet i nästan ett och ett halvt år har han nu släppt på sekretessen och offentligjort vad det är som ska komma.

Tänk dig att kunna lära dig ett helt nytt språk, tänk dig att kunna göra det helt gratis och dessutom göra dina medmänniskor en tjänst. Genom att använda samma tankegång som när man använder reCaptcha för att översätta böcker kan man använda den mänskliga beräkningskapaciteten att översätta internet till olika språk.

Den tekniska lösningen är relativt enkel. Genom att välja ut vissa textstycken från olika hemsidor kan man lägga ut översättningen av dessa textstycken på användarna av internet. Genom att utveckla en produkt som låter användarna lära sig språket sidan ska översättas till kan man inte bara kontrollera att användarna är tillräckligt kvalificerade att genomföra översättningen utan även erbjuda användarna en morot i form av att lära sig ett nytt språk.

Pedagogiken är lika enkel, learning-by-doing, man ger användarna först enkla textstycken med översättning och låter dem översätta dessa stycken. Detta för att skapa en grundnivå av kunskap hos användarna. Allteftersom att användarna lär sig så pressenterar man mer och mer komplexa meningar och ord. Man bakar in och och meningar som man plockar från olika hemsidor och utan att användaren märker det så kommer användaren att översätta hemsidor till sitt modersmål.

Det är i alla fall hur Luis förklarar projektet i videon. Vad tror ni, kan man automatiserat ett inlärningssystem för att lära ut olika språk? Det är bara att vänta och se, projektet är fortfarande i utvecklingsstadiet men man kommer att bjuda in till betatestare inom kort.

Kommentarer

Berätta vad du tänker när du läser denna post...
och om du vill att din bild ska synas till din kommentar, skaffa dig en gravatar!


sex + = 10

Logga in

Veckans fråga

Vad ser du fram emot mest på Lärande för Framtiden konferensen?

  • Jorge de Sousa Pires (40%, 2 röster)
  • Paneldebatt (40%, 2 röster)
  • Carl Daniel Norenberg, Intel (20%, 1 röster)
  • Joke Palmkvist, Microsoft (0%, 0 röster)
  • eAkademins överlämnande (0%, 0 röster)

Antal röstare: 5

Loading ... Loading ...
Omröstningsarkiv

LärresurserLärresurser

partners

Länk till härnösands kommun

länk till eu

Länk till mittuniversitetet

Länk till tillväxtverket

länk till länsstyrelsen

Länk till learnify

vart finns eakademin

RSS

Prenumerera på eAkademin.se