eAkademin.se

Bakgrundsmusik i kursproduktion

juni 22, 2011 av
Postad under: lärresurser 

jamendo

På Jamendo kan du lagligt ladda ner låtar att använda, enligt creative commons, i t.ex. video- eller kurs- produktion.

Vid många tillfällen när man skapar någon animering till en kurs eller om man lägger in någon ljudloop som bakgrundsljud till någon övning blir det inte så bra. Man letar ganska länge efter en ljudsnutt som ska ta liten storlek så att det går fort för användaren att ladda och samtidigt inte blir enformig.

Då man lägger in en färdig loop vill man inte heller lägga ner tid på att komprimera den eller ändra ljudformat, utan den ska gå att använda direkt som den är när man laddar hem den.

Vid vissa enskilda utvecklingsprojekt har jag beställt specifika ljudloopar, dels ur upphovsrättspunkt men även för att det ska passa precis till det man utvecklar. Vanligtvis brukar jag dock bara kolla de mest populära looparna på flashkit och välja en loop ur den genre som passar.

Royalty free music for professional licensing 

Stefano Mocini´s spår Rebirth är den i skrivande
stund populäraste låten på Jamendo

Men när det kommer till en självrättande övning som man vet tar visst många minuter. En animering som ska vara x antal sekunder eller ett videoklipp där man vill ha musik i början eller slutet av filmen brukar jag hellre leta reda på en riktig låt som man kan använda.

Det blir betydligt trevligare, dynamiskt och levande när det är riktig musik och inte någon hissmusiks loop som går i bakgrunden. Givetvis finns det massvis av olika ställen man söka musik man kan använda i sin produktion men jag kommer bara att gå igenom en av dessa i denna artikel.

Sidan jag använder för att leta reda på riktigt kvalitativ musik som är creative commons licensierad heter Jamendo och har i skrivande stund över 300 tusen låtar för direkt nerladdning helt gratis. Oavsett om man söker klassisk musik eller elektroniskt minimalistiskt kommer man nästan garanterat att finna det på Jamendo.

Ingen registrering behövs och man kan lyssna på musiken direkt i sin webbläsare innan man laddar ner den. Givetvis kan man länka in musiken på sin utbildningsplattform direkt ifrån Jamendo men om man vill ha mer kontroll kan man även ladda ner den och använda den i t.ex. video produktion.

Tänk bara på att ge artisterna erkännande för deras arbete och om du har möjlighet länka gärna direkt till artistens sida.

Kommentarer

Berätta vad du tänker när du läser denna post...
och om du vill att din bild ska synas till din kommentar, skaffa dig en gravatar!


sju × = 14

Logga in

Veckans fråga

Vad ser du fram emot mest på Lärande för Framtiden konferensen?

  • Jorge de Sousa Pires (40%, 2 röster)
  • Paneldebatt (40%, 2 röster)
  • Carl Daniel Norenberg, Intel (20%, 1 röster)
  • Joke Palmkvist, Microsoft (0%, 0 röster)
  • eAkademins överlämnande (0%, 0 röster)

Antal röstare: 5

Loading ... Loading ...
Omröstningsarkiv

LärresurserLärresurser

partners

Länk till härnösands kommun

länk till eu

Länk till mittuniversitetet

Länk till tillväxtverket

länk till länsstyrelsen

Länk till learnify

vart finns eakademin

RSS

Prenumerera på eAkademin.se