Vad får man använda? Hur får man använda det? Vilken licens bör man välja när man själv ska distribuera material?
Precis som en vanlig webbproduktion kan ditt distansbaserade e-lärandematerial förbättras avsevärt enbart med ett par bilder, illustrationer eller videoklipp. I dagens informationssamhälle finner vi ett överflöd av material som vi kan återanvända från nätet. Sett från upphovsmännen så kallas detta material verk, då det anses som konstnärliga verk, men hur ska man veta vad man kan använda och hur man får använda det?
Man kan dela in de olika rättighetsmöjligheterna i tre block, som jag i denna artikel kallar copyright, copyleft och copy. Utan att gå in på olika villkor eller lag text ska jag ändå förklara de vad dessa tre innebär. Läs mer
eAkademin skapar ett flexibelt TeX filter till Moodle.
Vilket filter använder ni för att visa matematiska ekvationer i er Moodle installation? Har ni inte fått dragmath att fungera? Säger er it tekniker att det inte går på grund av en säkerhetslucka i moodle? Vi har lösningen
I många lärandesammanhang använder man loggbok eller dagbok. Till exempel när man är på praktik, LIA, eller när man använder e-portfolio. Tanken är att man som lärande ska processa och dokumentera processer. Verkligen fundera över vad man lärt, varför man gör saker och hur bra det egentligen blir. Det kan vara ett bra sätt att uppmuntra att de lärande ser lärandet som sitt eget, tar mer ansvar för processen och stegen mot målen. Man kan självklart använda en skrivbok, skriva i Word eller något annat. Men fördelarna med att ha sin logg- eller dagbok på nätet är uppenbara, man kommer åt den överallt där man har internet, hunden kan inte äta upp den och lillsyrran kan inte läsa om man inte vill det. Man kan dela, vilket är bra om det används i lärandet, man delar till e-post helt enkelt. Dagboken vill man nog inte att andra ska läsa men loggboken vill man nog dela med andra, sin lärare eller arbetsledare tex. Ibland kanske man vill ha kommentarer och utbyte med sina kurskamrater eller arbetskamrater. Penzu är gratis i sin mest grundläggande form. Vill man lägga in bilder i sin dagbok istället för att bifoga bilder, ändra typsnitt och storlek på text och använda taggar måste man betala, men det handlar om ett par hundralappar om året.
Storybird är ett inspirerande berättarverktyg som hjälper dig att hitta på en historia med hjälp av bilder. Du kan utforma din berättelse helt på egen hand, eller skriva den tillsammans med andra. Bilderna väljer du utifrån antingen konstnär eller tema; du kan också delta i vad som kallas månadens utmaning. Det är enkelt att komma igång och upplägget är intuitivt och självinstruerande. Dra och släpp bilderna var som helst i ett bokuppslag, ändra storlek och flytta textrutor som du vill. Låt sedan andra ta del av din färdiga storybird via nätet. Du har också möjlighet att läsa andras berättelser, kommentera, gilla och rösta på din favorit.
Det kostar inget att använda Storybird (finns premiumtjänster att köpa), men man måste registrera sig. I det publika biblioteket kan man än så länge bara publicera berättelser på engelska, så skriver man på andra språk får man i stället en länk att dela. Lärare kan dock skapa särskilda klasskonton och då är det möjligt att publicera i klassens eget bibliotek på de flesta språk. Det är lätt att se de pedagogiska fördelarna med Storybird: det är ett roligt sätt att komma igång med skrivande på det egna språket men även en bra metod att träna andra språk. Kul också med de kollaborativa möjligheterna: när man samarbetar med andra blir man mer medveten om hur en berättelse är uppbyggd och det lockar till diskussioner kring det viktiga samspelet mellan bild och text.
Storybird fungerar dessutom som en enkel publiceringsplattform för författare och konstnärer som vill publicera sina alster och samtidigt få kontakt med och respons från sin publik.
Här är mitt första försök:
Var kan jag hitta bilder jag kan använda i min utbildning? Som jag dessutom får använda?
När man skapar distansbaserade kurser för nätet är det i stort sett omöjligt att skapa ett kvalitativt material utan att använda bilder. Men det är inte alltid man har tid att fota själv, rita de bilder som behövs eller man kanske inte kan rita den där bilden som skulle vara perfekt i just den där övningen man nyss skrev manus till …
Verktyg som hjälper samarbete
På Tech Republic tar man just nu upp bland annat “Collaboration Tools” av lite olika sorter – följ denna länk – till artikeln. En favorit är Dropbox – www.dropbox.com – där det är enkelt att dela dokument över nätet och ha sina vanligaste presentationer tillängliga. Du kan med en web-länk dela dokument med olika personer. ulf.sandstrom@harnosand.se
Skapa små animationer enkelt
Med hjälp av ImageChef kan man lägga in sin egen text i små animationer, lägga in ett foto med kul bakgrund, med ram etc. Det är väldigt enkelt och går snabbt. Man kan sedan lägga in animationen där man önskar, på bloggen, Facebook etc, eller bara skicka den som ett personligt meddelande i mejl.
Evernote är ett verktyg som närmast kan jämföras med en “dropbox” för anteckningar. Många känner säkert igen sig i problemet att oavsett hur många digitala hjälpmedel eller finurliga manicker man äger och har så är just den lilla anteckningen, telefonnumret eller vad det nu är man för stunden behöver, naturligtvis aldrig åtkomligt ändå.
Personligen tillhör jag kategorin som alltid brukade spara små textfiler på mitt skrivbord på sådant jag behövde komma ihåg. Eftersom jag använder en rad olika datorer (hemma, på jobbet osv) så visste man ibland inte riktigt vart man hade sina anteckningar. Evernote löser detta problemet och fungerar som en central plats att lagra och dela anteckningar.
Efter lite problem med buggar i forumdelen som bland annat gjorde att åäö inte fungerade korrekt (något som vissa av våra besökare redan uppmärksammat). Har vi nu gått igenom all kod till forumet och hittat buggen som gjorde att det vart problem samt korrigerat den. Givetvis har vi uppmärksammat de ansvariga som skapat open source forumet WordPress forum server om denna bugg så att den förhoppningsvis blir korrigerad i nästa uppdatering.
Men man måste bli imponerad i hur kraften av open source fungerar. Skaparna av wordpress gjorde ett open source forum som heter bbpress, detta för att kunna integrera ett forum med en wordpress installation. Vi testade det forumet först men hittade alltförmånga problem med hur det var byggt. Sedan hittade vi en utgrening till det projektet. Några som hade tagit motorn ur bbpress och skapat en riktig integration av forumet så att det fungerar precis som vi vill. Man ser hur en förädling av koden framskrider och kan se exakt allting vad som har hänt. Genom att ett större antal människor har blivit involverade så har koden utvecklats och förbättrats.
Men tillbaka till ämnet… Åäö buggarna har blivit åtgärdade och ett svenskt språkpaket har blivit installerat. Välkommen att diskutera vidare i forumet som nu är på svenska.
Är du som jag besviken på de begränsningar Spotify har gjort i sin gratistjänst? Det finns alternativ, här är ett: grooveshark.com. Man måste registrera sig men sedan är det bara att lyssna, man slipper också bli avbruten av ljudreklam, grooveshark finansieras på annat sätt. Gratis och smidigt, kanske inte så snyggt gränssnitt men fungerar på ungefär samma sätt som Spotify.
Vad ser du fram emot mest på Lärande för Framtiden konferensen?
Antal röstare: 5